Analize hormonale

ANALIZELE HORMONALE DIN SALIVĂ – EVALUAREA CEA MAI CORECTĂ A NIVELULUI HORMONAL

ÎN PREMIERĂ ÎN ROMANIA

 

De ce să folosești analizele hormonale din salivă?

Aprecierea utilității analizelor hormonale salivare se bazează pe înțelegerea modului în care există hormonii steroizi (sexuali) în sânge și în salivă.

Hormonii sexuali (estrogen, progesteron, testosteron) există în sânge sub două forme: forma liberă (aproximativ 3-5% din cantitatea totală) și forma legată de proteina transportoare ( 95-97%). Active sau biodisponibile receptorilor celulari sunt doar formele libere. Hormonii legați de proteine transportoare nu se potrivesc receptorilor celuari specifici și sunt considerati inactivi biologic.

În salivă există forma liberă a acestor hormoni iar testele salivare măsoară hormonii liberi, numiți și biodisponibili, reprezentând acea fracțiune importantă din punct de vedere clinic, care interactionează direct cu receptorii celulari.

Doar pe baza acestor analize salivare, tratamentul tău, natural în totalitate, poate fi personalizat cu exactitate.

 

 

De ce să faci analize pentru a afla nivelul hormonal?

Atât în cazul bărbaților cât și în cazul femeior, odată cu vârsta, nivelul hormonal din corp se modifică și deseori aceste modificări hormonale determină apariția unor simptome destul de serioase care ne atrag atenția. Uneori aceste modificări sunt subtile, fără simptome puternice, însă impactul lor se răsfrânge asupra sănătății întregului corp.

În cazul femeilor, simptome precum: modificări cantitative sau de frecvență a menstruației, acneea, creșterea temperaturii bazale a corpului, tenul gras, pilozitatea excesivă, oboseala, amețeala, alergiile, anxietatea, scăderea apetitului sexual, durerile de cap, creșterea în greutate, depresia, endometrioza, retenția de apă, sindromul premenstrual, infecțiile de tract urinar, atrag atenția asupra efectuării testelor hormonale din salivă.

In cazul barbaților: scăderea părului de pe corp, fragilizarea oaselor, scăderea masei musculare, scăderea libidoului, disfuncții erectile, scăderea calitătii spermei, creșterea sânilor, tristețea, depresia, scăderea memoriei si a puterii de concentrare, astenia, creșterea grăsimii corporale, obezitatea viscerală, tulburările de somn, indică necesitatea efectuării analizelor hormonale din salivă.

Echilibrul hormonal este esențial pentru menținerea sănătății și pentru îmbunătățirea sistemului imun, atât în cazul femeilor cât și în cazul bărbaților.

Când există fluctuații ale nivelului de hormoni sunt afectate tonusul, dorința sexuală, funcționarea optimă a aparatului reproducător, dar și multe alte organe și funcții ale corpului, cum ar fi: oasele, mușchii, pielea, metabolismul, vasele de sânge, creierul, somnul, emoțiile, memoria, rinichii, ficatul etc. Intr-o foarte mare măsură bolile aparatului genital, atât la femeie cât și la bărbat sunt generate de modificări ale statusului hormonal.

Cu alte cuvinte, dezechilibrul hormonal influențează negativ funcționarea optimă a întregii noastre ființe.

Funcționarea normală a glandelor endocrine și producția de hormoni sunt influențate de diversi factori: alimentație, stilul de viată, activitatea fizică, stresul, emoțiile, vârsta, modul de a gândi.


Programează-te pentru analize hormonale salivare

Primul pas e să te informezi

Cui se adreseă testele salivare?

Analizele hormonale salivare se adresează următoarelor situații:

 • Bărbați și femei care au modificări hormonale datorate înaintării în vârstă, în special după vârsta de 40 ani. Deseori modificările hormonale pot fi detectate chiar înaintea instălării simptomelor, iar tratamentele instituite în această etapă sunt mult mai eficiente decât cele aplicate după apariția simptomelor
 • Femei și bărbați care prezintă simptome corelate cu dezechilibre hormonale
 • Femei care au sindrom premenstrual
 • Femei care sunt în perioada de perimenopauză, menopauză sau postmenopauză
 • Monitorizarea tratamentelor hormonale (orale, sublinguale sau topice)
 • Persoane care prezintă: oboseală, insomnie, stress, scăderea imunității, dereglări ale glicemiei, obezitate – este indicat să verifice cortizolul salivar și hormonii sexuali din salivă

 

Care sunt hormonii care pot fi testați din salivă?

 • Estrogen
 • Progesteron
 • Raportul salivar molecular estrogen/ progesteron
 • Testosteron
 • Testosteron profil pe parcursul zilei
 • DHEA
 • Cortizol
 • Cortizol profil pe parcursul zilei

 

 

Care sunt bolile ce se pot diagnostica prin intermediul testelor salivare hormonale?

Bolile care necesită efectuarea analizelor salivare hormonale sunt:

Sindromul premenstrual și alte disfuncții menstruale de cauză hormonală

Sindromul ovarului polichistic

Chisturi ovariene

Cancer ovarian

Fibromul uterin

Endometrioza

Hemoragii uterine de cauză hormonală

Cancer uterin

Amoenoree

Premenopauză si menopauză

Postmenopauză

Hirsutims

Obezitate

Fibroadenoame mamare

Mastoză chistică

Cancer mamar

 

Care sunt tulburările legate de valorile anormale ale hormonilor sexuali la femei?

1. Estrogenul crescut

Atât în situația când estrogenul este crescut cât și în situația în care normal fiind, totuși în raport cu un nivel progesteronic mai mic, corpul il percepe ca fiind mare, femeia poate suferi de unele dintre următoarele disfuncții: sindrom premenstrual, migrenă, creștere inexplicabilă în greutate, iritabilitate, insomnie, noduli mamari, tensiuni și/ sau sensibilitate la nivelul sânilor, dificultăți în menținerea unei sarcini sau chiar avort spontan, displazie de col uterin (test Papanicolau anormal), balonare, edeme, fibrom uterin, sângerări uterine anormale deseori abundente

2. Estrogenul scăzut

Estrogenul scăzut poate da : menstruații neregulate, bufeuri, transpirații nocturne, oboseală, insomnie, sforăit, sindromul de apnee în somn, pierderi de memorie, dificultăți de concentrare, amețeală, dureri articulare, tensiuni musculare, atrofie vaginală, căderea părului, unghii fragile, piele uscată și ridată prematur, infecții cutanate, dermatită neurogenă, alergii, furnicături în piele, senzație de șocuri electrice în piele, tuse, palpitații, scaderea libidoului, migrene, dureri de cap, dureri de sâni, infecții vaginale, incontinență urinară, cistită, artrită, depresie, atac de panică, anxietate, scăderea încrederii în sine, osteopenie, osteoporoză, ateroscleroză, hipertensiune arterială, creștere in greutate, poftă de dulciuri, senzație de arsură a gurii, probleme ale gingiilor, probleme digestive: balonări, crampe digestive, greață, constipație, diaree.

Estrogenul scăzut apare mai ales la menopauză, însă femeile pot avea un nivel scăzut de estrogen și din alte motive: boli autoimune, histerectomie, chimioterapie sau radioterapie. De asemenea, femeile slăbuțe pot avea un nivel scăzut de estrogeni.

Nivelul scăzut de estrogen influentează starea de spirit deoarece conduce la scăderea unei enzime, numite monoaminooxidază, diminuând astfel activitatea neurotransmițătorilor. De asemenea, apar și tulburări emoționale ca urmare a modificărilor serotoninei, dopaminei si noradrenalinei. Fluctuațiile la nivelul neurotransmițătorilor au impact asupra gândirii, digestiei, somnului, percepției durerii și pot conduce la apariția bolilor și tulburărilor psiho-emoționale.

Mai mult, un nivel scăzut de estrogen cauzează atrofia vaginală, durere în timpul contactului sexual și implicit tulburări sexuale. Într-o situație similară se va afla și mucoasa uretrei, iar acest lucru predispune la infecții de tract urinar inferior.

3. Progesteronul crescut

Progesteronul este secretat de corpul luteal ovarian în timpul ciclului menstrual sau de placentă în timpul sarcinii. Progesteronul poate crește în sarcină, în urma administrării de anticonceptionale, a terapiei hormonale excesive, în caz de tumori ovariene secretante de progesteron.

Dintre problemele de sănătate generate de un nivel ridicat de progesteron amintim: sensibilitatea sânilor, senzație de balonare, tristețe, oboseală, somnolență, amețeală, scaderea libidoului, predispoziție la infecții vaginale, uscăciune vaginală, cantitate scazută a menstruației, acnee.


4. Progesteronul scăzut

Progesteronul are un rol important în stimularea și reglarea diverselor funcții din organism. Este un hormon fundamental, responsabil pentru sinteza altor hormoni, printre care estrogenul, cortizolul, estradiolul și testosteronul. Cauzele scăderii progesteronului sunt multiple: excesul de estrogen, menopauza, alimentația dezechilibrată pe bază de carne în special, rezistenta la insulină, stresul cronic, afectiunile tiroidiene, inactivitatea etc.

Disfuncțiile unui nivel scăzut de progesteron pot fi: infertilitatea, afecțiunile tiroidiene, mastopatia fibrochistică, sensibilitatea sânilor, nodulii mamari, scaderea în greutate, afecțiunile vezicii biliare, atacurile de panică, anxietatea, depresia, insomnia, retenția de apă, durerile de cap, fibromul uterin, cancerul estrogeno-dependent mamar sau uterin.

5. Testosteronul crescut

Testosteronul este un hormon important atât în cazul femeilor cât și în cazul bărbaților. El influențează funcția aparatului reproducător, a sistemului osos, mușchilor, libidoul.
Testosteronul în exces dezechilibrează funcționarea normală a organismului. Netratat, nivelul ridicat de testosteron poate avea consecințe negative asupra sănătății: rezistența la insulină, diabet zaharat, hipercolesterolemie, hipertensiune și boli cardiovasculare.

Nivelul crescut de testosteron la femeie poate genera: acnee, hirsutism, subțierea părului capilar, sindromul ovarului polichistic, tulburări ale ciclului menstrual, amoenoree, infertilitate, hipercolesterolemie, grăsime depusă în jurul abdomenului.

6. Testosteronul scăzut

Un nivel scăzut de testosteron în organism afectează sexul feminin la orice vârstă, dar mai ales în perioada de tranziție spre menopauză. Afecțiunile care pot conduce la diminuarea cantității acestui tip de hormon sunt: amenoreea hipotalamică, lipsa menstruației cauzată de diete drastice și activitate fizica intense, hiperprolactinemia (caracterizată prin nivel ridicat de prolactină – hormon care controlează lactația în timpul alăptării). Rareori, tumorile glandei pituitare pot contribui la scăderea producției de testosteron.

Libidoul scăzut, oboseala, stările de indispoziție, atrofia vaginală, durerile ososase pot fi de asemenea semne ale testosteronului scăzut în corpul femeii. De asemenea, există o relație evidentă și demonstrată intre testosteronul scăzut, diminuarea densității osoase si creșterea riscului de apariție a osteoporozei.